“Now The Leaves Are Falling Fast” (W. H. Auden) Explanation in English & Hindi

In this post, I have explained summary of BSEB class 12th English prose section Chapter-02 Songs Of Myself in Hindi & English.

Summary in English

W.H. Auden, who won the┬аPulitzer Prize in 1948 for his collection┬атАЬThe Age of AnxietyтАЭ.┬аHe had a passion for word-coining & using archaic words. тАЬNow the leaves are falling fastтАЭ┬аis one of the finest lyric poems. Which has been composed by the modern poet W.H Auden. The title of this poem suggests us about the death of human beings like the falling┬аfast of leaves. Now the leaves are falling fast has been composed by a British poet W.H. Auden.

Human beings are going to their grave very fast due to suffering and diseases. In this poem, the poet tries to expose the frustration and crisis in modern life. The poet says that all fake love to one another. The messenger of death is present to snatch the real delight of people.

ItтАЩs really a fine poem by W H Auden in which he has brilliantly talked about the harsh reality- death. And also advised us to be like a mountain who quenches the thirst of travelers in their last distress.

Summary in Hindi

W. H. Auden, рдЬрд┐рдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ 1948 рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рд╕рдВрдЧреНрд░рд╣ “рдж рдПрдЬ рдСрдл рдПрдХреНрд╕реАрд▓реЗрдВрд╕ ” рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкреБрд▓рд┐рддреНрдЬрд░ рдкреБрд░рд╕реНрдХрд╛рд░ рдЬреАрддрд╛ рдерд╛ред рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рд╢рдмреНрдж-рд╕рдВрдпреЛрдЧ рдФрд░ рдкреБрд░рд╛рддрди рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХрд╛ рдЙрдкрдпреЛрдЧ рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рд╢реМрдХ рдерд╛ред “рдЕрдм рдкрддреНрддреЗ рддреЗрдЬреА рд╕реЗ рдЧрд┐рд░ рд░рд╣реЗ рд╣реИрдВ” рдмреЗрд╣рддрд░реАрди рдЧреАрдд рдХрд╡рд┐рддрд╛рдУрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рдПрдХ рд╣реИред рдЬрд┐рд╕рдХреА рд░рдЪрдирд╛ рдЖрдзреБрдирд┐рдХ рдХрд╡рд┐ рдбрдмреНрд▓реВ рдПрдЪрдСрдбреЗрди рдиреЗ рдХреА рд╣реИред рдЗрд╕ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдХрд╛ рд╢реАрд░реНрд╖рдХ рд╣рдореЗрдВ рдкрддреНрддреЛрдВ рдХреЗ рдЧрд┐рд░рдиреЗ рдХреЗ рддреЗрдЬ рдХреА рддрд░рд╣ рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдХреА рдореГрддреНрдпреБ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдмрддрд╛рддрд╛ рд╣реИред рдЕрдм рдкрддреНрддреЗ рддреЗрдЬреА рд╕реЗ рдЧрд┐рд░ рд░рд╣реЗ рд╣реИрдВ рдПрдХ рдмреНрд░рд┐рдЯрд┐рд╢ рдХрд╡рд┐ рдбрдмреНрд▓реНрдпреВ. рдПрдЪ рдСрдбреЗрди рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд░рдЪрд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ  |

рдЗрдВрд╕рд╛рди рджреБрдЦ рдФрд░ рдмреАрдорд╛рд░рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдмрд╣реБрдд рддреЗрдЬреА рд╕реЗ рдЕрдкрдиреА рдХрдмреНрд░ рдкрд░ рдЬрд╛ рд░рд╣рд╛ рд╣реИред рдЗрд╕ рдХрд╡рд┐рддрд╛ рдореЗрдВ рдХрд╡рд┐ рдЖрдзреБрдирд┐рдХ рдЬреАрд╡рди рдореЗрдВ рдирд┐рд░рд╛рд╢рд╛ рдФрд░ рд╕рдВрдХрдЯ рдХреЛ рдЙрдЬрд╛рдЧрд░ рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдХреЛрд╢рд┐рд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реИред рдХрд╡рд┐ рдХрд╣рддреЗ рд╣реИ рдХрд┐ рд╕рднреА рдПрдХ рджреВрд╕рд░реЗ рд╕реЗ рдирдХрд▓реА рдкреНрдпрд╛рд░ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рджреВрдд рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХреЗ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡рд┐рдХ рдЖрдирдВрдж рдХреЛ рдЫреАрдирдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдореМрдЬреВрдж рд╣реИред

рдпрд╣ рд╡рд╛рд╕реНрддрд╡ рдореЗрдВ W H Auden рдХрд┐ рдПрдХ рдЕрдЪреНрдЫреА рдХрд╡рд┐рддрд╛ рд╣реИрдВ рдЬрд┐рд╕рдореЗрдВ рдЙрдиреНрд╣реЛрдВрдиреЗ рдЬреАрд╡рди рдХреЗ рдХрдареЛрд░ рд╕рддреНрдп рдпрд╛рдирд┐ рдореМрдд рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рдмрд╛рдд рдХреА рд╣реИ | рдФрд░ рд╣рдореЗрдВ рд╕рд▓рд╛рд╣ рднреА рджрд┐рдпреЗ рд╣реИ рдХреА рдПрдХ рдкрд╣рд╛рдбрд╝ рдХрд┐ рддрд░рд╣ рдмрдиреЗрдВ рдЬреЛ рдПрдХ рдорд░рддреЗ рд╣реБрдП рдореБрд╕рд╛рдлрд┐рд░ рдХрд┐ рдкреНрдпрд╛рд╕ рдмреБрдЭрд╛рддрд╛ рд╣реИ |

Short Questions

Q1. What does the poet mean when he says тАЬNow the Leaves are falling fastтАЭ?

Ans. The poet wants to say that the people are turning old. And they are gradually going towards the grave. Now they completed their journey of life in this world.

Q2. How according to the poet, we complete our last journey to the grave?

Ans. Firstly oneтАЩs soul is seized by the whispering neighbours then body freezes subsequently they are kept in a coffin after bath and finally people takes him to the cemetery and put in the grave.

Q3. Who are the whispering Neighbours?

Ans. They are the angle of death who seizes our soul and as a result we die.

Q4. How does human life become miserable?

Ans. When a person is exploited, he starves, his soul is seized his life becomes miserable.

Q5. What is troll which appeared in the poem?

Ans. Troll is in fact an imaginary creature of Scandinavian mythology. It has a very ugly and horrible face and it causes suffer to humanity.

Q6. What do you mean by nurseтАЩs flower?

Ans. NurseтАЩs flower means the plants which is planted around the main plants to support it as a base.

Q7 who is dumb in the poem?

Ans. The nightingale is dumb is the poem.

Q8. In what way the travellers are blessed?

Ans. When the travellers are thirsty they quench their thirst from the waterfalls of the cold and white mountain. In this way they are blessed.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top